Joves sense filtres: parlen de feminisme, barracons i futur

"L'ofici d'educar" fem programa de final de curs amb joves del Projecte de Recerca, Creació i Servei del Departament d’Educació

Estudiants de 4 Instituts d'arreu de Catalunya ens parlen sense embuts del que els preocupa: del despropòsit que hi hagi encara ara centres educatius en barracons; de la crisi medi ambiental i del seu propi futur incert; dels conflictes de gènere i de la sèrie "Adolescence"; de com ajudar-los a regular les pantalles, el bullying o la massificació turística. Son Abril Rofes Masip i Adrià Montoliu Ferré, de l’Institut Priorat; Ona Moreno Lagrifa i Roger Llobet Ricol, de l’Institut de Vilafant, a l’Alt Empordà; Júlia Flisek Becerril i Ainhoa Gràcia Ortega de l’Institut Joan Brossa de Barcelona i els alumnes Noa Garzón Soteras, Leire Gallardo Borja, Celest Pena Forcada i Larisa Naomi Berindei de l’Institut Joan Solà de Torrefarera, al Segrià

3r premi a l'Institut Vilafant de l'Alt Empordà per un programa complex, reivindicatiu i imprescindible, que ens ajuda a etendre la situació de barracons i desperta l'empatia de l'oient

El despropòsit del barracons

El curs 2008 Vilafant va obrir amb moltíssima il·lusió les portes del seu primer institut, però 17 anys després, inexplicablement continuen en barracons, lamenta el Roger, alumne de l'INS de Vilafant:

"El dia a dia és caòtic, a l'hivern el primer que fem és engegar l'aire condicionat, que triga un parell d'hores a escalfar l'aula i hem d'estar amb pantalons i mitjons dobles i jaquetes. I Les parets de l'aula son tan fines que sentim a la vegada la classe de música i la d'ortografia de català ".

A Vilafant hi ha 550 alumnes i 50 professors en barracons. Catalunya té encara 937 mòduls prefabricats en 388 centres educatius, l'eterna provisionalitat.  L'Ona, alumne també de l'INS Vilafant, reconeix que se senten enganyats i farts de promeses incomplertes:

"Com que les parets son de plàstic, hi ha dies que amb el vent sembla que tot s'hagi d'esfondrar, fins i tot alguna vegada ens hem d'abrigar amb mantes, i hi ha goteres"

I alguna vegada els han enviat a casa perquè no es podia fer classe, reconeixen. Reivindiquen recursos i compromís per construir d'una vegada per totes l'Institut. El Roger demana que la consellera el visiti per conèixer en quina situació estudien, i denuncia que la situació és insostenible, malgrat la gran tasca dels docents, i que ja no poden aguantar més en aquestes condicions.

1r premi a l'Institut Joan Brossa de Barcelona per la passió, la bona execució, la locució lluminosa, el sentit de l'humor, l'originalitat i la creativitat en un programa molt ben fet!

La crisi mediambiental i el futur incert

A l'Institut Priorat els preocupen els ODS: els objectius per al Desenvolupament Sostenible, son la generació 2030, i volen trobar solucions a la crisi planetària: la fam, la pobresa i la discriminació. L'Adrià i l'Abril, de l'Institut Priorat, proposen tendir a la fam zero: 

"Hi ha prou menjar al mon, però està mal distribuït. Hi ha entitats que ajuden, però calen més beques i recursos, perquè si a un infant li costen les mates i no pot pagar classes de reforç, baixarà el seu rendiment escolar" .

L'Adrià expressa la por a que el canvi climàtic arruïni la vinya, el modus vivendi de moltes persones del Priorat, i ens convida a seguir amb l'estalvi d'aigua. I l'Abril reconeix que el fet que siguin tan cares les plaques solars no ajuda a generalitzar l'energia solar. Un futur basat en un turisme massificat amoïna a la Julia i l'Ainhoa, de l'INS Joan Brossa:

"Caldrà fer més hotels i desapareixeran edificis emblemàtics, comerços de tota la vida i l'essència del barri. I això no ens ajudarà gens, si ens volem independitzar, a aconseguir un pis assequible".

2n premi a l'Institut Priorat de Falset per un programa molt col·lectiu amb un molt bon guió i part tècnica, una locució amena i natural i una crida a la conscienciació pel planeta

Posar límits a les pantalles i el ciberbullying

Davant de les pantalles el temps els passa volant, reconeixen els alumnes de l’Institut Joan Solà de Torrefarera

"Molts plans amb els amics passen per estar en línia, i si no hi ets sembla que et perds coses importants. Ens costa desconnectar quan ens diuen prou, ens ajudaria que ens aviseu amb antelació i que ens proposeu alternatives a les pantalles. I que els adults no us passeu tot el dia amb el mòbil".

Pel que fa al ciberbullying, demanen que si algú ho presencia que no callin i fer costat a la víctima o parlar amb un adult de confiança, i a qui ho pateix dir-li:

"No estàs sol, explica-ho a algú que et pugui ajudar, internet ha de ser un espai segur per a tothom".

L'Ainhoa i la Julia, de l'INS Joan Brossa reconeixen que els arriba molta pressió per les comparacions a les xarxes, i reivindiquen, que tot i cuidar el cos per salut, el que és important és acceptar-lo tal com és.

4t premi a l'Institut Joan Solà de Torrefarrera per tocar temes delicats i actuals com el ciberbullying que afecten tants joves, i també temes clàssics, com les tècniques d'estudi 

Estudiar i aprendre és molt important, coincideixen tots els joves, perquè si no serien ignorants, i aplaudim alguns dels grans mestres que han tingut. Per l'Ona de l'Ins Vilafant:

"Necessitem una base de coneixements, per saber d'on venim i on anem".

Estudiem per assegurar el futur laboral, apunta la Júlia de l'INS Joan Brossa, i perquè els agrada estudiar i ampliar coneixements, conclou el Roger de l'INS Vilafant.