Clam dels infants “Els nostres pares i mares treballen massa”
Més escolta de qualitat per part dels pares, sempre massa enfeinats. I més temps de qualitat en família. Participar més de les decisions que els afecten. I que els ajudin a acabar amb el bullying i a regular millor les pantalles. Són algunes de les peticions dels 5.000 infants de Barcelona que han participat a l’Agenda dels infants, de l’Institut infància i adolescència (per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona). Els nens i nenes han expressat 11 demandes, 300 propostes i 100 idees per millorar el seu benestar i el món. En parlem a l’“Ofici d’educar” amb l’Ismael, la Isabella i l’Annie, de 5è de primària de l’Escola Cervantes; la Simona, el Quim i la Laia, de 5è de primària de l’Escola Guinardo; la Laia Curcoll, responsable de comunicació de l’Institut infància i adolescència i el pedagog Francesco Tonucci. I acabarem amb els “Llibres per somiar”, amb el Jaume Centelles
L'Article
Clam dels infants “Els nostres pares i mares treballen massa”
La petició de 5.000 nens i nenes de Barcelona: l’Agenda dels infants per conèixer com se senten i millorar el seu benestar
“Mai escoltem els nens”, assegura el pedagog Francesco Tonucci. “A l’escola escolten, no són escoltats, però si no els escoltem no els coneixerem”, lamenta. Segons l’art. 12 de la Convenció dels nens, signada per la majoria de països del món, els infants tenen dret a ser escoltats i ser tinguts en compte. Per escoltar els infants, l’Institut infància i adolescència (per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona) ha preguntat a 5.000 nens i nenes sobre el seu benestar. I les criatures han respost amb 11 demandes, 300 propostes i 100 idees, l’Agenda dels infants, escoltar-los per arribar a compromisos. En parlem amb l’Ismael, la Isabella i l’Annie, de l’Escola Cervantes, i la Simona, el Quim i la Laia, de l’Escola Guinardo.
No se senten prou escoltats
Al voltant de la meitat dels infants no se senten del tot escoltats ni per la família ni per l’escola. Els infants demanen no sentir-se sols ni ignorats i una escolta de qualitat; que els pares i mares deixin de banda el mòbil, i els facin cas. I demanen també participar més en les decisions que els afecten, tant a casa com a l’escola; com, per exemple, què fer a l’hora del pati. També, que no els facin anar amb un coet al cul a l’hora de fer-ho tot: menjar, anar a l’escola, vestir-se, etc. I que els pares i mares no es posin pesats quan no volen parlar o expressar com se senten.
Benestar emocional
Només 6 de cada 10 infants està del tot satisfet amb la seva vida. L’edat, el gènere, l’origen, el nivell econòmic o alguna discapacitat incideixen en el benestar dels infants. “Però hi ha experiències que els afavoreixen”, reconeix Laia Curcoll, responsable de comunicació de l’Institut infància i adolescència: sentir-se segurs a casa, a l’escola i al barri, temps de família en qualitat, satisfacció amb el propi cos, passar-ho bé amb els amics i amigues i jocs a l’aire lliure.
Pares i mares massa enfeinats
“Els infants ens posen davant un problema adult”, reconeix Laia Curcoll: la falta de temps de qualitat en família, un pilar del seu benestar. Els infants ens parlen de pares i mares que treballen de dilluns a diumenge o de nit, enfeinats amb l’ordinador o les trucades; que no els poden atendre. I demanen més vacances i menys hores de feina per als seus pares, per fer més activitats junts. “Trobar un equilibri entre la criança, la vida familiar, la feina i la vida personal passa per un compromís social, polític i empresarial” defensa Curcoll.
Fi al bullying
Més de la meitat dels infants pateixen situacions de violència a l’escola, i 1 de cada 10 infants no demana ajuda a ningú. Els infants demanen que, si tenen problemes a l’escola o amb la família, algú els escolti i els ajudi a trobar solucions. Perquè saben de nens que per por no ho expliquen i pateixen en silenci.
Alerta amb les pantalles
4 de cada 10 infants no tenen cap límit a casa seva sobre quanta estona poden fer servir el mòbil, i molts d’ells reconeixen que quan comencen els costa parar. Els infants ens expliquen que, en la majoria de casos, sí que els posen algunes restriccions, i que en alguna ocasió reconeixen que agafen les pantalles d’amagat.
Ciutat dels nens i les nenes
El projecte de la ciutat dels nens i les nenes de Francesco Tonucci dona la paraula als nens per, així, educar-los millor. I també perquè ens ajudin a millorar el món, des de la seva perspectiva. La ciutat dels infants, defensa Laia Curcoll, ha de permetre desenvolupar i cobrir les necessitats vitals dels infants. Ens expliquen els infants que la seva ciutat ideal ha de tenir menys contaminació i cotxes. I que ha de ser més verda, més neta, i ha d’estalviar més per la sequera.
Escoltar-los millor, proposa Laia Curcoll, per, a partir d’aquí, arribar a compromisos amb l’administració, la família i l’escola. I que el que expressin no quedi en paper mullat.
Podeu escoltar el programa a partir de diumenge 🔊 aquí
Crea tu propia página web con Webador