Dr. Francisco Villar “Hem de ser valents alhora de prohibir els mòbils als menors”
Hi ha estudis que afirmen que 2 hores de TikTok fan el mateix efecte que una mica més d’una ratlla de cocaïna. Sabent això, ho permetríeu als vostres fills?, es pregunta el Dr. Francisco Villar. Abanderat de prohibir els mòbils als menors perquè a la consulta hi veia l’addicció que provocaven, les famílies, desesperades, en les xerrades li demanaven eines per combatre-ho. Per als pares ha escrit “Com les pantalles devoren els nostres fills”, amb estudis que confirmen les conseqüències per als menors de créixer amb les interferències de les pantalles. I perquè ho expliquem als fills, ha escrit “Sense pantalles sento i penso millor” i “Coneixent les meves emocions penso i sento millor”. A “L’ofici d’educar” parlem de posar límits als mòbils amb el Dr. Francisco Villar, psicòleg infantil i juvenil del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona. Sentirem també Cristina Fernandez Rovira, doctora en antropologia i sociologia i coautora del llibre “Segrestats per les xarxes”, amb Santiago Giraldo Luque. I acabarem amb “Com educo”, amb la psicòloga Lara Terradas.
L'Article
Dr. Francisco Villar “Hem de ser valents alhora de prohibir els mòbils als menors”
Hi ha estudis que afirmen que 2 hores de TikTok fan el mateix efecte que una mica més d’una ratlla de cocaïna. Sabent això, ho permetríeu als vostres fills?, es pregunta el Dr. Francisco Villar. Abanderat de prohibir els mòbils als menors perquè a la consulta hi veia l’addicció que provocaven, les famílies, desesperades, en les xerrades, li demanaven eines per combatre-ho. Per als pares ha escrit “Com les pantalles devoren els nostres fills”, amb estudis que confirmen les conseqüències per als menors de créixer amb les interferències de les pantalles. I perquè ho expliquem als fills ha escrit “Sense pantalles sento i penso millor” i “Coneixent les meves emocions penso i sento millor”
Sí, les pantalles i les xarxes els fan mal
La recerca confirma que les pantalles són una interferència per a l’aprenentatge perquè eludeixen l’acció amb una distracció. I afecten el desenvolupament dels nostres menors: falta de son, obesitat, pèrdues de visió, ansietat, dificultats de socialització o consum de porno, i els roben temps per fer altres coses, assenyala el Dr.Francisco Villar. El negoci de les tecnològiques es basa a tenir usuaris addictes, explica Cristina Fernandez Rovira, doctora en Antropologia i Sociologia i coautora del llibre “Segrestats per les xarxes”, amb Santiago Giraldo Luque. El llibre, fruit d’un estudi de quatre anys amb joves de Catalunya sobre les l’ús de les xarxes socials, confirma que hi ha joves que hi dediquen més d’una jornada laboral a temps complet. Les xarxes estan dissenyades per atrapar-los, i perden el sentit crític i justifiquen l’explotació i la dependència, i quan els han demanat per quants diners ho deixarien diuen quantitats astronòmiques. Falta més regulació i consciència social, i entendre que les xarxes socials no són espais segurs per als menors, i reflexionar sobre si han de tenir o no una dieta digital, suggereix l’antropòloga. La comunicació oberta és clau per mantenir segurs i protegits els nostres fills en l’entorn digital, però encara ho és més no exposar-los a aquests perills mentre no són prou madurs, demana el Dr. Francisco Villar.
Factors de protecció
Fa un any el mòbil no era un tema de debat a l’escola i ara ja està prohibit a tot l’ensenyament obligatori, celebra el Dr. Francisco Villar. Els estudis demostren que els mòbils i les pantalles interfereixen en l’aprenentatge, i quan es prohibeixen millora la convivència i el benestar de l’alumnat. L’èxit en el rendiment acadèmic és un factor de protecció per a la vida i la conducta suïcida. També són factors de protecció activadors: el joc lliure, que incrementa la capacitat de resoldre situacions, i la lectura, que afavoreix l’empatia, dona eines per entendre el món i genera imatges. Traslladem-ho de l’escola a les famílies, proposa el Dr. Francisco Villar, que està convençut que amb l’ajuda de l’Administració podrem alliberar els menors dels mòbils i millorar la seva salut mental.
Com ho explico als fills?
Els adults hem de demanar perdó a les generacions més joves perquè no sabíem quins efectes tenien els dispositius digitals en el seu desenvolupament, assegura el Dr. Villar. Però ara, amb tot el que sabem, com els explicaríem quan tinguin 22 anys per què els vam donar un mòbil? Explicar als fills com els afecten les pantalles amb sinceritat i claredat, és el que ens proposa el Dr., que ens dona 2 eines pedagògiques per ajudar-nos, els llibres: “Sense pantalles sento i penso millor” i “Coneixent les meves emocions penso i sento millor”. El doctor està convençut que si ja hem donat un mòbil al nostre fill menor es pot fer marxa enrere, perquè és hora de defensar la vida, i els efectes s’ha vist que són reversibles. Es pot parlar amb els pares dels amics dels nostres fills per emprendre una iniciativa conjunta i que no es deixin arrossegar per la pressió social perquè no estan sols, alguna cosa està canviant, diu ell, i hi ha la força esperançadora de moltes famílies, com les d’"Adolescències lliure de mòbils”. Com ha societat hem de ser valents alhora de prohibir els mòbils als menors, assevera el Doctor Francisco Villar.
Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí
Crea tu propia página web con Webador