Més enllà de PISA, com podem millorar el sistema educatiu?
Com hem arribat fins a la davallada de resultats del darrer Informe PISA? En parlem a “L’ofici d’educar” des de l’expertesa de 5 docents: Jaume Cela, Joan Maria Girona, Susanna Soler Sabanés, Agnès Barba i Coral Regí, que forma part de la Comissió de 18 experts que han d'impulsar millores del sistema educatiu. Quin és el valor real de PISA? Com es pot millorar el sistema educatiu, més enllà de PISA? Quina petjada deixarà en els joves l’etiqueta d’“els pitjors resultats”? I en els docents? Com es combaten la desafecció escolar, el desànim docent o la segregació? I per què cal un pacte nacional per l’educació? I acabarem amb “Com educo” amb la psicòloga Lara Terradas.
L'Article
Més enllà de PISA, com podem millorar el sistema educatiu?
Com hem arribat fins a la davallada de resultats del darrer Informe PISA? En parlem a “L’ofici d’educar” des de l’expertesa de 5 docents: Jaume Cela, Coral Regí, Joan Maria Girona, Susanna Soler Sabanés i Agnès Barba.
Quin és el valor real de PISA?
L’informe PISA va ser creat per l’OCDE, una organització econòmica que valora les competències per al món laboral. És un instrument vàlid per a l’administració, però no ho és per orientar la millora interna dels centres ni la política educativa de país. No ha baixat el nivell educatiu, el 100% de la població és a l’escola com mai abans, i es valora tothom. Per comparar, faltaria un informe PISA intern de Catalunya.
El que preocupa més enllà de PISA
Més enllà dels resultats de l’informe PISA, ens han d’amoïnar la desafecció escolar, la desmotivació per aprendre; el fracàs educatiu; les ràtios massa altes, l’excessiva burocratització; els alts nivells de segregació escolar, la falta de sortides d’FP i l’abandonament escolar.
L’etiqueta “Dels pitjors resultats”
Hem de pensar en com se senten els joves que van fer les proves PISA. Quina petjada els deixarà l’etiqueta dels pitjors resultats, quan estan creant la seva identitat i autoestima? I estem dient també als seus docents que no ho han fet bé. L’informe PISA no ha de provocar la desafecció del sistema educatiu.
Com revertir la situació?
És clau millorar la vinculació entre l’alumnat i els docents i la formació docent de centre. També afavorir la recerca educativa, i l’aplicació de les evidències científiques a l’aula. Calen més recursos més ben repartits i treballats, i reduir la burocratització, per exemple amb l’ajuda de la intel·ligència artificial. S’ha de millorar l’atenció a la diversitat, perquè tot l’alumnat aprengui i no abandoni el sistema educatiu. Innovació sí, però amb reflexió; i tecnologia amb criteri, sentit i formació. L’escola serveix perquè els nens i nenes aprenguin, i això s’afavoreix quan ho fan amb benestar, i per tant cal millorar les condicions socials i emocionals de l’alumnat.
Tots pel Pacte Nacional per l’Educació
Hi ha una Comissió de 18 experts que està treballant per impulsar millores urgents a curt i llarg termini del sistema educatiu. Però no és suficient, coincideixen els docents. S’ha d’establir una línia d’objectius i, en seu parlamentària, fer un pacte de mínim 10 anys entre tots els partits polítics, demanant-los generositat, compromís i pressupost educatiu.
Podeu escoltar el programa complet aquí...
Crea tu propia página web con Webador