A l’alça els pòdcasts als centres educatius

El boom dels pòdcasts ha arribat per quedar-se als centres educatius. Cada vegada més escoles i instituts aposten per crear continguts radiofònics a classe, que publiquen i comparteixen amb tota la comunitat educativa a través de les xarxes. Una de les claus d’aquest interès és en la motivació que genera: no es el mateix fer una classe normal que posar un micròfon al davant de l’alumnat. Del poder del pòdcast a l’aula en parlem amb Núria Castelltort Valls, coordinadora pedagògica de l’Institut Moianès, i els alumnes Guillem Riera García i l'Ona Gros Henestrosa, de 2n d'ESO que han creat el pòdcast “Això es pot salvar”; i Pepa Adell Nolla, tutora de 5è de l'Escola Doctor Alberich i Casas, de Reus, on fan ràdio gràcies al programa Bibliotech; i dos dels seus alumnes: Ariadna Marca Suárez i Nil Tafunell Morató. Sentirem també Raquel Tornay, coordinadora de Ràdio de l'Escola Estalella i Graells, de Vilafranca. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

L'Article 

A l’alça els pòdcasts als centres educatius

Fer podcast a l’aula implica, motiva, capacita, diverteix, empodera i contribueix a l’aprenentatge

El boom dels pòdcasts ha arribat per quedar-se als centres educatius. Cada vegada més escoles i instituts aposten per crear continguts radiofònics a classe, que publiquen i comparteixen amb tota la comunitat educativa a través de les xarxes. Una de les claus d’aquest interès és en la motivació que genera: no es el mateix fer una classe normal que posar un micròfon al davant de l’alumnat.

El poder del pòdcasts

Fer ràdio els ajuda a millorar les habilitats comunicatives i digitals, el treball en equip, la creativitat, la presa de decisions, la recerca d’informació, la locució i el lideratge, apunta la Raquel, coordinadora de ràdio de l’escola Estalella i Graells, de Vilafranca. I és un aprenentatge significatiu i actiu, d’aquí que en aquest centre fa més de 20 anys que emeten un programa diari en directe. Però ara ja no cal un estudi de ràdio per fer un pòdcast. Gràcies als mòbils, els programes d’edició accessibles i l’ajuda d’algunes ràdios locals son cada vegada més els centres que aposten pel Podcast. Pel Guillem de 2on d’ESO de l’Ins Moianès fer podcast és una molt bona manera d’aprendre perquè al fer el guió i assajar-lo, sense voler se’t queda la informació de forma fàcil i divertida. El Podcast ha vingut per quedar-se assegura la Pepa, tutora de 5è de l’Escola Doctor Alberich i Casas, de Reus, i ha despertat vocacions. El fet de regular els mòbils, ha estat l’oportunitat per descobrir els pòdcasts assevera la Nuria, coordinadora pedagògica de l’Institut Moianès, que confessa que el podcast per ells ha estat un amor a primera vista.

La transició energètica en pòdcast

El projecte “això es pot salvar”, per a la transició energètica de Catalunya, va néixer a l’Institut Moianès com a solució a la crisi energètica fruit de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Les energies renovables son el futur davant del canvi climàtic que ens afecta a  tots, asseguren l’Ona i el Guillem, de 2on d’ESO, que proposen un consum més conscient d’energies netes. Amb el projecte han aconseguit que al seu Institut aposti per les plaques solars, que suposa un estalvi de 5000 euros. I reivindiquen més ajudes del govern per a la transició energètica. I tot això ho han après i explicat gràcies a fer un podcast, una experiència interessant i divertida que els ha empoderat i els ha ajudat a gestionar l’ecoansietat, assegura la coordinadora pedagògica.

Un podcast literari

En el marc del projecte Bibliotech, impulsat per la Fundació Bofill, els alumnes de 5è de l’escola Doctor Alberich i Casas, de Reus, ha creat un podcast literari del centre. Han entrevistat alumnes de l’escola; les àvies MARC (Mestres Àvies Recuperadores de Contes) i l’escriptora Lolita Bosch, que els ha explicat en primícia els llibres que està escrivint. Pel Nil l’experiència l’ha ajudat a comunicar-se millor amb les paraules i li agradaria fer un pòdcast parlant dels infants que a l’Àfrica treballen en condicions d’esclavatge per fabricar per exemple els nostres mòbils. L’Ariadna assegura que fer el podcast ajuda a treure “la vergonyeta” alhora de parlar i si hagués de fer un pòdcast parlaria de masclisme, drets lgtbi+, racisme o drets de l’infant, perquè son temes dels que no se n’ha parlat prou.

La Nuria i la Pepa, docents dels dos centres, fan una crida a fer projectes en situacions contextualitzades a través del podcast perquè afavoreixen l’aprenentatge, i son una oportunitat per donar-los veu. Per l’Ariadna, de 5è primària els adults diem molt la frase ‘dels infants són el futur’ però si no els donem la paraula, què? Perquè al créixer necessiten preguntar i ser escoltats per aprendre, conclou l’Ariadna.   

Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí