Pilar Benejam: “L’escola no és un negoci ni una empresa, ha de formar persones

L’educació és la base de la salut democràtica, defensa Pilar Benejam, abanderada de l’escola pública i que assegura que el taló d’Aquil·les del sistema educatiu és la falta de formació pràctica dels mestres. Sense pèls a la llengua, contundent i amb una llarga experiència, Pilar Benejam és tot un referent per a la comunitat educativa i la renovació pedagògica. A “L’ofici d’educar” conversem amb Pilar Benejam, mestra, geògrafa, doctora en Pedagogia, catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, la Literatura i les Ciències Socials de la UAB, i mestra de mestres. Té la Creu de Sant Jordi i uns quants honoris causa, i és autora de “Quina educació volem?”. Sentim també què li devem a la Pilar Benejam, segons Mar Hurtado, presidenta de l’Associació de mestres Rosa Sensat. I acabarem amb el “Manual pràctic per afrontar el conflicte escolar” amb Marta Butjosa, terapeuta Gestalt; i els “Llibres per somiar” amb Jaume Centelles.

L'ARTICLE 

Pilar Benejam: “L’escola no és un negoci ni una empresa, ha de formar persones”

L’educació és la base de la salut democràtica, defensa Pilar Benejam, abanderada de l’escola pública i que assegura que el taló d’Aquil·les del sistema educatiu és la falta de formació pràctica dels mestres. Sense pèls a la llengua, contundent i amb una llarga experiència, Pilar Benejam és tot un referent per a la comunitat educativa i la renovació pedagògica. A L’ofici d’educar conversem amb Pilar Benejam, mestra, geògrafa, doctora en Pedagogia, catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, la Literatura i les Ciències Socials de la UAB, i mestra de mestres. Té la Creu de Sant Jordi i uns quants honoris causa, i és autora de “Quina educació volem?

Educar pot canviar el món

Amb alumnes a l’escola des dels 3 anys fins als 17/18 anys, 5 hores diàries, 5 dies a la setmana, 9 mesos a l’any, es pot canviar el món, assegura Pilar Benejam, tot i que lamenta que el sistema educatiu no ajuda prou. Benejam recorda que a les acaballes de la dictadura de Franco es creia que amb l’arribada de la democràcia tot s’arreglaria, i que podrien canviar el món amb l’educació, i es van experimentar grans canvis. Benejam està convençuda que l’educació ha de formar els futurs membres d’una societat democràtica, educar-los en la llibertat de coneixements i raonaments perquè siguin capaços de pensar, prendre decisions, triar el seu camí i, quan arribi l’hora, votar.

Què ha de passar a l’aula?

El docent ha de conèixer a fons la matèria, i també les capacitats i possibilitats del seu alumnat, i adequar el que sap al que els alumnes poden aprendre. És un procés per conèixer l’alumne, assegura la mestra: com aprèn, com intervé i quins preconceptes, experiències i emocions porta de casa. Preguntar-li, escoltar-lo, amb classes dialogades i participatives, i sabent que l’aprenentatge és un procés lent per aprendre coses bàsiques. “Ensenyar no és omplir un forat buit de coses, sinó encendre un foc, assevera Pilar Benejam recollint unes paraules del pensador Montaigne. “Cal ensenyar a l’alumnat que el coneixement és enormement interessant, saber el perquè de les coses, i que segueixi aprenent i millorant tota la vida”, proposa la catedràtica.

Què falla al sistema educatiu?

“Davant la davallada dels resultats educatius, el que falla no és la falta d’exigència a l’alumnat, sinó la formació pràctica del professorat”, assegura amb rotunditat Benejam. “Es va lluitar molt per integrar la formació de mestres a la universitat, perquè es va entendre que l’educació és molt rellevant, la base de la salut democràtica, i es va aconseguir. Però els coneixements teòrics s’han de passar a l’aula, mentre que ara es fan pràctiques de fer riure” --exclama la mestra de mestres, que mai va deixar de tenir alumnes per seguir aprenent d’ells. “Quan ensenyes una cosa i els seus ulls brillen, estan atents i interessats i pregunten, és per aquí que ha d’anar la classe; i aprens a fer de mestre”, assegura Benejam. “El docent ha de reflexionar sobre les pràctiques, seguir estudiant sempre i estar enamorat de la professió, entenent que té un sentit social. I si no, millor deixar-ho”, proposa expeditiva la mestra, que té molt clar que donar temps a l’alumne és estimar-lo.

Valor a l’escola pública i a la petita infància

Crítica amb el sistema capitalista neoliberal i la privatització del sistema educatiu, Benejam assegura que l’escola no és una empresa ni un negoci, sinó que forma persones perquè donin les respostes necessàries al moment oportú. L’escola pública ha de ser de tanta qualitat i amb persones tan preparades com l’escola privada, tal com es va aconseguir durant la Transició, recorda Benejam, quan totes les famílies volien una plaça a l’escola pública i proliferaven les escoles d’estiu de mestres. Apunta també Benejam que és equivocat considerar que les primeres edats són poc importants. “De 0 a 6 és bàsic, perquè és quan el cervell és més immadur i el que hi graves queda més profundament”, assegura Pilar Benejam, que segueix apassionada com el primer dia per la professió de mestra.

Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí