La fórmula d’èxit dels Xiula: pedagogia, música i festa

Han trobat “la fórmula Xiula”: cançons amb contingut pedagògic, en tots els estils, de qualitat i festives, que enganxen petits i grans. Amb una carrera musical de 12 anys, són el grup de referència de la música familiar, que entusiasma també la comunitat educativa per la seva labor social i integradora. D’aquí que a les escoles les seves cançons ja són un recurs educatiu. El Jan i el Rikki, educadors socials, visiten els centres educatius per crear amb cada grup classe “la seva mirada estràbica”, el cant a la diversitat familiar dels Xiula. Jan Garrido i Rikki Arjuna ens presenten a “L’ofici d’educar” el nou treball dels Xiula: “Babynova”, 14 cançons que van des de l’autoestima al dol, passant per la prevenció dels abusos, un himne als perdedors, la salut mental o els rots. Sentirem per començar la família de l’Ona, i acabarem amb “Com educo”, amb la psicòloga Lara Terradas.

L'Article 

La fórmula d’èxit dels Xiula: pedagogia, música i festa

Són el grup de referència de la música familiar, que entusiasma també la comunitat educativa per la seva labor social i integradora

Amb una carrera musical de 12 anys, han trobat “la fórmula Xiula”: cançons amb contingut pedagògic, en tots els estils, de qualitat i festives, que enganxen petits i grans. Les seves cançons ja són un recurs educatiu a les escoles. Els músics Jan Garrido i Rikki Arjuna ens presenten a “L’ofici d’educar” el seu nou treball, Babynova, 14 cançons que compten amb la col·laboració de Los Manolos, Helena Miquel, El Pony Pisador, Joan Garriga i Maruja Limón. Repassem la fórmula d’èxit dels Xiula:

Treballar l’autoestima:

A la cançó “M’estimo bastant” parlen de plaer, sexualitat infantil i identitats, des d’una generació, la seva, encara marcada pels tabús. I ho fan ajudats per Mandragora, la Ciranda i la psicòloga Elisenda Pascual, perquè cada cançó els convida a fer un exercici de revisió personal. I al tema “El meu cos és meu” aborden la prevenció dels abusos i expliquen que s’ha convertit en un clam dels nens i nenes per reivindicar que el seu cos és seu.

Reconèixer els dols:

Els Xiula van fer una crida per xarxes a les famílies que havien perdut algun membre nuclear (pares o fills) i amb tots ells en un sol cap de setmana van crear la cançó “Dol i fa sol” (Premi Inèdit al millor curt documental). La demanda de les famílies va ser anomenar els seus morts contra els tabús i el secretisme, i convertir-ho en cançó. El tema “Nous i panses” aborda un altre dol, el de la separació amb amor i llum dels pares. Inspirats en casos reals, busquen sovint per fer les cançons l’assessorament d’experts, com la Míriam Tirado.

Som el model dels nostres fills:

El tema “L’himne als perdedors” és un gag amb un missatge educatiu, expliquen, en un moment en què hi ha molta rivalitat als camps infantils i juvenils per guanyar. I els hem de transmetre, diuen, que amb les derrotes també s’aprèn i també es guanya. Els adults som el seu model, però també els fills i filles ens mostren les coses que necessitem revisar com a pares i mares, apunten.

Posar el focus en la salut mental:

Quan visiten centres de secundària es troben tensió, agressivitat, casos d’assetjament, intents de suïcidi i desànim dels docents, que no deixa de ser un reflex del món adult. I per aquesta raó han dedicat el tema “No em ratllis” als adolescents. S’ha de mirar d’una vegada, diuen, la convivència, i acompanyar la gestió emocional als centres educatius. I deixar de banda la competició i la competitivitat, que ens porten a carregar-nos el planeta i a no cuidar-nos.

La fórmula 100% Xiula: 

La cançó “Rivalitat de germans” parla de les parts fosques en la relació entre germans, però també de la reconciliació i de l’amor asseveren. I és que segons la pedagogia sistèmica, el que passa entre germans ens parla de la família. I aquesta és 100% la fórmula de les cançons de Xiula. Per això a les escoles les seves cançons ja són un recurs educatiu. El Jan i el Rikki, educadors socials, visiten les escoles per crear amb cada grup classe “la seva mirada estràbica”, el cant a la diversitat familiar. En rotllana cada infant se sent escoltat, mirat i protagonista, i en surt una cançó; i en la majoria de sessions els infants s’emocionen i ploren, com reconeixen commoguts el Jan i el Rikki.

El grup Xiula, format per Jan Garrido, Rikki Arjuna, Adrià Heredia i Marc Soto, presenten “Babynova” a Barcelona el proper 2 de març, a la sala Paral·lel 62.

 

Podreu escoltar el programa aquí a partir de diumenge

Crea tu propia página web con Webador