La força del mestre Benaiges, assassinat per prometre el mar i la llibertat

D’una fossa comuna de la Pedraja, a Burgos, el documentalista Sergi Bernal va estirar el fil de la vida del mestre català de la República Antoni Benaiges, que inspira la pel·lícula “El mestre que va prometre el mar”; èxit de públic amb més de 250.000 espectadors i nominada a 6 Gaudís i 5 Goyes. De la força pedagògica del mestre Benaiges, en parlem amb Sergi Bernal, Premi Ciutat de Barcelona 2020 i Marta Mata de Rosa Sensat del 2022, creador d’una exposició de fotografies, del documental “El retratista”, de diversos llibres i de xerrades als centres educatius; Beth Gil, mestra de 6è de primària de l’Escola Ferran de Sagarra (de Santa Coloma de Gramenet), i els seus alumnes Pablo i Júlia, que han treballat Benaiges. I sentirem també el guionista de la pel·lícula “El mestre que va prometre el mar”, Albert Val, i el protagonista, Enric Auquer i la filòsofa Marina Garcés. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

L'Article 

La força del mestre Benaiges, assassinat per prometre el mar i la llibertat

Reivindicar el llegat dels mestres de la República, sobretot del mestre Benaiges, ha estat l’obra titànica del documentalista Sergi Bernal, coautor dels llibres “La promesa”, “El mestre que va prometre el mar” i “Els vaig prometre el mar”; de la mestra Beth Gil, de l’Escola Ferran de Segarra, i dels seus alumnes; i ara també dels creadors de la pel·lícula “El mestre que va prometre el mar”.   

La força del mestre Benaiges

El mestre català Antoni Benaiges va prometre el mar als seus alumnes d’un poble de Burgos. Era un mestre valent, diferent, que escoltava en lloc de pegar els seus alumnes; que els feia pensar i n’afavoria l’expressió seguint el mètode Freinet (un corrent pedagògic renovador dels anys 30 que feia servir una impremta); i que volia educar en llibertat per fer ciutadans crítics. Benaiges formava part d’una xarxa de mestres de la República, que intercanviaven els seus sabers i treballs. Centenars de mestres de la República van ser afusellats per ser mestres, per les seves idees i maneres de fer.

Guanyar la batalla a l’oblit

Divulgar la història del mestre Benaiges permet parlar de la República, dels seus mestres i de la repressió a les noves generacions, i fer justícia. Via memorial democràtic Sergi Bernal fa xerrades als centres educatius. Visionen el documental del retratista i s’obre debat, i una de les primeres preguntes dels alumnes és: per què van assassinar un mestre? L’objectiu de les xerrades és evitar que els joves banalitzin símbols com les esvàstiques o coregin el “Cara al sol”, sense conèixer què hi ha al darrere, que fa molta por.

“Els mestres Benaiges”

La mestra Beth Gil, tutora de 6è de l’Escola Ferran de Segarra (de Santa Coloma de Gramenet), va tenir una mestra de la República, i se sent “molt Benaiges”. D’aquí que va crear un projecte d’aula sobre el mestre Benaiges, i arran de la pel·lícula ho ha tornat a treballar amb el seu alumnat. La història del mestre Benaiges posa cos a mots molt abstractes com la “dignitat”, la “transformació social”, i la “justícia”, assegura la mestra. I els ha permès treballar l’expressió oral, escrita, la recerca d’informació, la competència digital i la creativitat; i sobretot fer els alumnes protagonistes del seu aprenentatge. A la societat i a l’escola hem de fer espai a la memòria històrica, pel component social i transformador que té, assegura la mestra.

Benaiges estimava els seus alumnes

Quan la història del mestre Benaiges arriba als alumnes cobra sentit, assegura Sergi Bernal, emocionat. El mestre Benaiges era amable, imaginatiu, comprensiu, diferent, i va ser la llum que els va portar a la felicitat i per això el van estimar, assegura el Pablo, alumne de 6è de la Beth a l’Escola Ferran de Segarra. Va ser molt injust que matessin el mestre i destruïssin els treballs dels seus alumnes, lamenta la Júlia, alumna també de la Beth. Treballar el mestre Benaiges a l’aula els ha permès conèixer els mestres de la República, valorar els mestres d’ara, ser creatius, millorar l’expressió i aprendre a fer projectes. A més d’entendre que els han d’educar com a nens, no com a adults; tal com proposava el mestre Benagies.

La pel·lícula “El mestre que va prometre el mar”

El mestre Benaiges va deixar empremta en els seus alumnes perquè els feia vibrar i els estimava, assegura Enric Auquer, que dona vida al mestre a la pel·lícula. Al guionista de la pel·lícula, Albert Val, se li posa la pell de gallina amb la història del mestre Benaiges pel poder que té d’arribar al cor del públic. Assegura que és un homenatge a totes les persones que encara busquen els seus familiars desapareguts, centenars. I és també una crida a no parar de buscar-los, com un germà de la seva àvia. Perquè desenterrar els morts és desenterrar la història, assegura Sergi Bernal. Si ens emociona tant la història del mestre Benaiges és perquè la promesa incomplerta de portar els nens i nenes al mar, de llibertat i d’emancipació, ens correspon fer-la complir ara a nosaltres, conclou la filòsofa Marina Garcés.

Podeu escoltar el programa complet aquí...