Eleccions 12M, les assignatures pendents en Educació

La convocatòria d’eleccions ha aturat el que havien de ser els pressupostos més expansius en matèria d’educació, amb un creixement de prop del 10%. I deixant al tinter temes urgents com: revertir els devastadors resultats PISA, fer les paus amb els sindicats, reduir la segregació i l’abandonament prematur, el decret d’inclusió o l’ús del català a l’escola. De quines són les assignatures pendents en matèria d’educació de cara a les eleccions del 12M, en parlem amb 4 experts en educació: Diana Silva, periodista del diari Ara; Bernat Ferrer, periodista del Diari de l’Educació; Sara Cañete, periodista de Catalunya Ràdio i Àgata Fàbregas, periodista de TV3. I acabarem amb el concurs dels llibres per somiar, amb el Jaume Centelles.

L'Article 

Eleccions 12M, les assignatures pendents en Educació

La convocatòria d’eleccions ha aturat el que havien de ser els pressupostos més expansius en matèria d’educació, amb un creixement de prop del 10%. I deixant al tinter temes urgents com: revertir els devastadors resultats de PISA, fer les paus amb els sindicats, reduir la segregació i l’abandonament prematur, el decret d’inclusió o l’ús del català a l’escola. Quines són les assignatures pendents en matèria d’educació de cara a les eleccions del 12M?

Revertir les retallades i el malestar docent

Malgrat l’esforç per arribar a un acord amb els sindicats per millorar les condicions laborals dels docents, no se sap què passarà amb el nou govern, coincideixen els experts. Constaten el nou tarannà de la consellera Anna Simó, amb voluntat d’escoltar i consensuar, però també el malestar i el desànim docent, agreujat per la falta de professorat i de substituts, el desprestigi de la professió i les interferències de les famílies. Ens avancen que cara al curs vinent es confirma que es faran els contractes de substituts per tot un curs. I constaten la demanda unànime de desburocratització del sistema educatiu, a què s’havia compromès la consellera, però també caldrà veure com evoluciona.

Capgirar els resultats de PISA

Tot i no disposar de la bossa de 50 milions destinats a implementar les mesures del Grup d’Experts per revertir els resultats de PISA, la consellera ha assegurat que s’afrontaran les mesures mes urgents. S’està treballant per revertir els resultats, asseguren els experts, però és un procés molt lent: des que s’anuncia una mesura, fins que es cuina i aterra als centres, cal com a mínim un curs. Apunten els experts que caldria una atenció més tutoritzada, més codocència i més mans des de perfils diferents: psicopedagogs, educadors socials, infermeres. També cal deixar molt clar què s’ha de treballar i aprendre als centres, fugint del debat entre innovació i educació més tradicional que genera molta inseguretat en les famílies, proposen.

Més inversió i menys segregació

La inversió en educació a Catalunya no arriba al 3%, mentre que el Grup d’Experts demana un 6%. Més inversió implica millorar les condicions laborals dels docents, més docents per treballar més bé, i invertir en el futur del país i dels alumnes, asseguren els experts. Cinc anys després del pacte nacional contra la segregació hi ha els primers brots verds, però encara hi ha 60 Instituts que són forats negres de fracàs educatiu. I l’abandonament escolar prematur se situa al 14%, lluny del 10% que calia el 2020, i el 9% el 2030. Afavorir els equips estables als centres segregats és una de les propostes del Grup d’Experts, que caldrà veure si es porta a terme amb el nou govern

Relacionar educació i afers socials

Durant la pandèmia es va fer molt evident el paper de l’escola com a refugi. I la necessitat que Educació, Salut i Afers Socials treballin plegats, perquè, si un infant no té un bon entorn, no pot aprendre bé, i cal sostenir a les famílies. L’escola inclusiva és una altra assignatura pendent. S’han de potenciar les vetlladores, es vol fer un mapa de recursos per atendre la diversitat d’infants, i s’ha de veure com cohabiten amb prou recursos els centres d’educació especial i l’escola ordinària. Un altre dels reptes del sistema educatiu és el fora escola, perquè s’ha vist que les extraescolars milloren els resultats acadèmics. I tres assignatures pendents més de cara al 12M: la reforma horària de la secundària, a l’espera dels informes dels experts; la convivència entre l’escola pública i la concertada i l’ús del català a les aules, que ocupa i preocupa el Departament.

Podeu escoltar el programa a partir de diumenge 🔊 aquí

Crea tu propia página web con Webador