La pol·lució afecta les criatures abans i després de néixer
Crit d’alerta de metges, científics i entitats per denunciar els problemes de salut que comporta la pol·lució en la infància
Es calcula que la contaminació atmosfèrica a Catalunya causa més de 3.000 morts anuals, amb una alta incidència en la infància. Hi ha evidències científiques que constaten que la contaminació de l’aire afecta les criatures abans i després de néixer, i per això els experts reclamen accions polítiques urgents i contundents.
La contaminació de l’aire, l’assassí invisible
La contaminació atmosfèrica és l’assassí invisible que mata 7 milions de persones al món, recullen Meri Collazos i Joan Lopez al documental “Respira, mama”, premi Sol d’Or al millor documental de Suncine, Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, i candidata als Gaudí:
“A partir de la vivència amb la nostra filla Nina, amb deficiència d’Alfa1 anti-tripsina, una deficiència genètica que la fa més vulnerable als problemes respiratoris i hepàtics, hem volgut conscienciar sobre la necessitat de respirar un aire de millor qualitat”.
La contaminació atmosfèrica és la presència de substàncies no naturals a l’aire emeses pels humans, explica Jordi Sunyer, Investigador de l’ISGlobal i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UPF:
“Poden ser en forma de gasos, que queden atrapats als bronquis i causen malalties respiratòries, o en forma de partícules, que causen malalties cardiovasculars i afecten pràcticament tots els òrgans del cos”
La Susana, quan estaba embarassada, va participar en un estudi sobre contaminació atmosfèrica i acústica "Respira, mama”
La pol·lució atropella la vida d’un infant
L’exposició a la pol·lució abans del naixement es relaciona amb problemes reproductius, avortaments, part prematur, baix pes al néixer, i en la infància amb problemes respiratoris, assevera Ferran Campillo, pediatre de la Unitat de Salut Mediambiental de la Fundació Hospital d'Olot i la Garrotxa i coordinador del Grup de Treball sobre Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria:
“La pol·lució és un pneumotòxic i un neurotòxic, impacta en el cervell dels infants a nivell cognitiu. Són més vulnerables perquè respiren més vegades per minut, al ser més baixets estan més exposats a alguns contaminants i els afecten decisions adultes, com ara fumar.”
Pel pediatre Ferran Campillo:
“S’ha d’acordar que a tots els municipis sigui inadmissible que hi hagi màquines de contaminació atmosfèrica davant de les escoles que poden atropellar la vida d’un infant”
Pel pediatre, la contaminació de l’aire i la falta d’espais verds i blaus de les escoles no només és un problema de salut, sinó d’equitat i de justícia social.
Protesta de Revolta Escolar per demanar aire net a Barcelona
Protegir els infants de la contaminació atmosfèrica
Hi ha molta evidència científica de l’impacte de la contaminació atmosfèrica, assegura Jordi Sunyer, però falten accions més contundents:
“Segons l’OMS, els nivells recomanats per protegir la salut són de 5 per a les partícules i 10 per als gasos. Mentre que els legislats per la UE són de 10 per a les partícules i 20 per als gasos, buscant l’equilibri amb l’activitat econòmica i acceptant així cert risc per a la salut”.
La responsabilitat de les administracions és treure cotxes dels carrers reduint la densitat del trànsit, per tendir a les zones zero cotxes, reivindica Jordi Sunyer, i també combatre la ignorància científica amb la recerca i evidències. Per la Nina, la protagonista de “Respira, mama”:
“No és just que hagi de marxar de Barcelona, els que han de marxar són els cotxes, no tenim per què viure en una ciutat contaminada”.
Per la Meri i el Joan, compartir la seva història els ha fet sentir acompanyats de pares i mares cada vegada mes conscienciats, com Respira Glòries o Revolta Escolar, i reivindiquen que l’administració faciliti mobilitats alternatives.
El documental "Respira, mama" vol conscienciar sobre la necessitat de respirar un aire de millor qualitat
Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí
Crea tu propia página web con Webador