Claus dels joves per sobreviure al futurHumor i pòdcast. I fre a la IA, als likes i al canvi climàtic

Són de pòdcast i miren el futur distòpic amb el sentit de l’humor de “Plats bruts” i creativitat. Tenen por a quedar-se sense feina substituïts per les màquines i la IA, al canvi climàtic, a l’extinció i a la pujada de la ultradreta. Alerten de la dependència als likes i als mòbils i del perill d’informar-se només per xarxes. I aposten pel consum responsable, millorar l’educació i recuperar el respecte pels docents. Tanquem curs de ràdio del Projecte de Recerca, Creació i Servei del Departament d’Educació amb sis instituts: Adrià Soriano de l’Institut Les Margues (de Calldetenes, Osona); Nàhuel Perí Pellejà de l’Institut Priorat (a Falset); Laia Garcia Serrat de l’Institut de Gurb (a Osona); Pol Güell Rigall de l’Institut Vilafant (a l’Alt Empordà); Noé Santallusia Sabalete de l’Institut Joan Solà de Torrefarrera (al Segrià) i Rita Cuadrado Batlle, de l’IE Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló (a Osona).

 

L'Article 

Claus dels joves per sobreviure al futurHumor i pòdcast. I fre a la IA, als likes i al canvi climàtic

Són de pòdcast i miren el futur distòpic amb el sentit de l’humor de “Plats bruts” i creativitat. Tenen por a quedar-se sense feina substituïts per les màquines i la IA, al canvi climàtic, a l’extinció i a la pujada de la ultradreta. Alerten de la dependència als likes i als mòbils i del perill d’informar-se només per xarxes. I aposten pel consum responsable, millorar l’educació i recuperar el respecte pels docents. Tanquem curs de ràdio del Projecte de Recerca, Creació i Servei del Departament d’Educació amb sis instituts d’arreu de Catalunya.

Por a les màquines i a l’extinció

Els joves són conscients dels beneficis de la IA, però sobretot tenen por a ser substituïts per les màquines, que treballen sense parar i sense queixar-se, i la intel·ligència artificial. Coneixedors del canvi climàtic, apunten l’extinció de la humanitat pels volts del 2080 si no hi fem res, i aposten pel consum responsable, aturar les desigualtats socials i millorar la justícia.

Pòdcast i sentit de l’humor

Els joves prefereixen mirar el futur distòpic amb el sentit de l’humor de “Plats bruts”, i troben a faltar més programes que els facin riure. Els pòdcasts que més escolten són d’actualitat i els que parlen de “les cotis” dels famosos, com la “Pija i la quinqui”, i també són els pòdcasts que farien. Són de pòdcast perquè els permet triar el tema que més els interessa i es poden escoltar en qualsevol moment.

Alerta als likes i les fakes

Conscients de la superficialitat i idealització de les xarxes, els joves demanen més límits al temps de connexió. I ocultar i no donar tanta importància als likes, tot i que reconeixen que tenir més likes sempre els fa bé. Per ells la tecnologia perjudica, més que els beneficia perquè afavoreix l’ansietat, la depressió i el TDAH. I alerten dels perills d’informar-se només per TikTok o Instragram, sembrats de teories de la conspiració, fake news i discursos de la ultradreta, en lloc dels mitjans i tradicionals.

L’educació del futur

Els joves proposen canviar els horaris a la secundària, començar més tard. Demanen treure del currículum tot allò que no serveixi per a la vida quotidiana. I plantegen millorar el sistema educatiu, perquè estan convençuts que en el futur no n’hi haurà prou de tenir una carrera per trobar feina. I caldrà una millor formació per marcar la diferència humana amb la tecnologia. I demanen també recuperar el respecte pel professorat.

Podeu escoltar el programa a partir de diumenge 🔊 aquí