Els clubs de lectura, fàbrica de joves lectors, ens recomanen llibres

Els clubs de lectura contribueixen a despertar la motivació i el plaer de llegir, l'esperit crític i l'educació i la vocació literàries

 Per crear i consolidar l'hàbit lector des de ben petits, a Catalunya hi ha més de 450 biblioteques, que són el motor de centenars de clubs de lectura, 800 només a la ciutat de Barcelona, amb més de 10.000 usuaris. De la voluntat de compartir el que s'ha llegit van néixer els clubs de lectura a finals del segle XX a la biblioteca Francesca Bonnemaison, del barri del Born, inspirats en els "reading clubs" del Regne Unit. Es van anar expandint i ara pràcticament no hi ha cap biblioteca sense un club de lectura, assegura Óscar Carreño, impulsor de clubs de lectura i autor d'“El eco de las lecturas. Introducción a los clubes de lectura”:

"L'èxit dels clubs de lectura neix de la necessitat de trobar espais de conversa, és transgressor i revolucionari llegir per parlar cara a cara; i s'ha estès també per la senzillesa del seu funcionament."

Els clubs de lectura creen joves lectors i desperten el debat, i la reflexió al voltant d'un llibre i les vocacions literàries (font Maria Gajas)

Convertir la lectura en un plaer, en lloc d'una obligació

Els clubs de lectura han traspassat les parets de les biblioteques i ara n'hi ha a llibreries, cafeteries, restaurants i presons. La Maria Gajas, professora, màster en Biblioteca Escolar, condueix diversos clubs de lectura, com el de la llibreria Lectors, al Tren!, de Rubí:

"Tenim joves lectors que venen perquè volen, i fins i tot repeteixen. Els proposem llibres que interpel·lin el seu context, adaptant les activitats i el registre a l'edat. Tot i que validar un títol que ells triïn per llegir i comentar entre tots té un poder enorme, per la gran força de la recomanació entre iguals."

La clau és rebaixar l'obligatorietat per aconseguir el plaer per la lectura, fàcil en el cas dels petits però més complex per als adolescents, i apunta Carreño una solució:

"Les lectures explosives: buscar els efectes explosius de la lectura fora del llibre: farcir un marc d'activitats insospitades, com una visita al Camp Nou o al clavegueram, que facin arrelar en el jove l'exercici de la lectura. És la capacitat i la potència de crear una imatge que arreli i perduri en la memòria del lector."

 

Les lectures explosives porten el debat més enllà del llibre per motivar els joves lectors i perquè els deixi emprenta la història (font Òscar Carreño) 

Que cada infant trobi el seu llibre

 Sobretot ser un model lector, reivindica Jaume Centelles, autor de “La biblioteca, el cor de l’escola” i “El abrazo de la literatura”, i trobar un llibre que els interessi:

"Un llibre ha de tenir 3 coses perquè els enganxi i contribuir a crear l'hàbit lector: que els diverteixi, que els desperti emocions i que aprenguin, que els aporti coneixements."

I perquè cada infant trobi el seu llibre algú els l'ha d'oferir, una feina conjunta de docents, bibliotecaris, llibreters i famílies, assevera Centelles. Funciona també fer connexions amb altres llibres, sèries, pel·lícules o videojocs, assegura Maria Gajas.

Cal fer veure als joves que la lectura continua sent un element de prestigi, proposa Carreño, tot i que reconeix que durant l'adolescència la vida sovint no passa pels llibres, però si s'ha sembrat la llavor durant la infància no hem de patir, tard o d'hora hi tornaran, assegura convençut.

Llibres per crear superlectors

Infantil (de 6 a 12 anys)

📚"Coses que sí, coses que no", de Bernadette Gervais

Imatges molt ben dibuixades amb una frase. Coses que fan bona olor o coses que fan llum, o coses que tenen ratlles, i hi ha 5 o 6 imatges que ho il·lustren. Què tenen en comú una crispeta i una granota? I una llauna de tonyina i un paraigua? És un llibre amb més de dues-centes imatges amb el qual jugar i descobrir que el que aparentment és molt diferent pot tenir més semblances de les que imaginem.

📚"Una història de futbol", de José Roberto Torero

És una biografia del futbolista brasiler Pelé. És la història de dos amics inseparables i units per una passió: el futbol. Junts muntaran un petit equip de futbol per participar en el campionat de la seva ciutat. I a través del futbol aprendran que el que de veritat importa a la vida no és competir, sinó compartir i passar-ho bé. És un llibre sobre l’amistat, la família, la tolerància, el racisme o les desigualtats socials, ideal per als amants del futbol.

Si de petits sembrem la llavor de la lectura, despres de l'adolescència hi tornaran, asseguren els experts

📚"Els pòstits del senyor Nohisoc", de Tina Vallès

La Clàudia té un misteriós veí nou, que ha arribat carregat de caixes de llibres i que només es comunica amb pòstits. Qui deu ser? A què es dedica? Per què viu sol? Les respostes li arribaran via pòstits. Llibre d’intriga, molt divertit i per passar una molt bona estona.

📚"ABC i la senyora Smith", de Núria Parera i Kim Amate

La Sra. Smith, una senyora gran enfadada amb el món, decideix marxar d’on viu, a la recerca d’un indret on la vida sigui com ella recorda de quan era petita. Però l’arribada d’una científica amb els seus fills, A, B i C, li trastocarà tots els seus plans de partida. Divertida novel·la sobre la família i l’amistat, amb uns personatges brutals, i molt ben escrita.

📚"La venjança de l’Oinc", de Tosca Menten

És la història d’una nena a qui li regalen un porc com a animal de companyia per al seu aniversari. A partir d’aquí comença una història divertida i amb un punt de misteri al voltant del porc i de les salsitxes que surten d’aquest animal. És una història esbojarrada, divertida i amb tocs de misteri que us farà mirar les salsitxes amb uns altres ulls.

📚"Gat i pingüí", d’Oriol Garcia Molsosa

És un gat a qui no li agraden els imprevistos, i quan s’està preparant per menjar una sardina per sopar, truquen a la porta. Primer no vol obrir la porta, però truquen moltes vegades, i és un pingüí, amb una motxilla a l’esquena, disposat a quedar-se a casa seva sense permís. Com s’entendran dos animals tan diferents? És un llibre molt divertit.

📚"El poder de l’amulet", de Susanna Isern i Carles Dalmau

Cinc animals de la vall de Blim es desperten un matí convertits en persones. Què està passant? S’han convertit en animals màgics, éssers fantàstics que han de complir una missió: aturar els plans del malvat mag Otto. Té algunes pàgines en format còmic i és ideal per als que els agrada molt la fantasia.

📚"Observologia", de Giselle Clarkson

És un manifest a favor de la contemplació de tot allò que ens envolta, un al·legat a anar per la vida amb paciència i observant tots els petits detalls: plantes, insectes. Escrit de manera accessible i il·lustrat amb rigor científic, és molt més que un catàleg d’éssers vius. És un instrument per educar la nostra mirada i deixar-nos portar per tot el que ens ofereix la natura. A partir de 10 anys.

📚"Quan cau la nit. Lisou", de Marion Achard i Toni Galmés

Recomanat per a nens i nenes a partir dels 10 anys. És un còmic preciosament il·lustrat que explica la colpidora història de dues germanes jueves, la Lisou i la Mylaine, que veuen com el nazisme els destrossa la família. La germana gran va a un camp de concentració i s'explica tot el periple d’aquest exili, en la primera part de dos llibres (la segona part es publicarà aviat i és la història de la germana gran). Una història basada en fets reals de la família de l’autora.

A partir de 14 anys

📚La trilogia de "Noceà", de Ricard F. En el futur, el nivell del mar ha desfigurat Europa, i ha convertit l’oceà en el Noceà. La societat, governada per la dictadura neoliberal de Systema, viu submergida en conflictes socials continus. Arribada a l’adolescència, l’Atari pren la decisió de venjar la mort de la mare a mans de la policia quan ella era petita i lluitar per la justícia social, amb l’ajuda de la Tika, una altra òrfena revoltada. Ideal per al públic juvenil i lector de còmics, especialment  interessats en la ciència-ficció, la distopia i les històries d'acció i aventura.

📚"La llibreta vermella de la noia karateka", d’Ana Pessoa.

L’N té gairebé 15 anys i somia ser cinturó negre. Però l’N també vol fer un petó al Raul. L’N és adolescent, i li passen totes les coses que passen als adolescents, i ho deixa tot per escrit: fa esport, no li agrada escriure, però en el fons el llibre és el seu diari. És un retrat sobre l’adolescència, sense lliçons, recomanat a partir de 3r d’ESO.

📚"Mentida", de Care Santos

La Xènia vol ser metge i estudia molt per aconseguir-ho. Però un dia s’enamora d’algú amb qui comparteix la seva passió per la lectura. És algú a qui només coneix a través d’internet i que acaba no sent qui ella s'imaginava. Enganyada, ho confessa tot als seus pares. Aviat, però, un paquet inesperat li revelarà la identitat de la persona misteriosa. Tot un nou clàssic contemporani per a joves amb èxit assegurat.

La recomanació entre iguals té una força enorme,reconeixen els experts

📚"Tot Messi", de Jordi Puntí

L’autor fa un retrat de l’estrella del futbol, Leo Messi, que amb 13 anys arriba al FC Barcelona. És quan comença el camí que el portarà a convertir-se en el millor jugador de tots els temps. Llibre ideal per reviure el privilegi de veure jugar Messi i per utilitzar l’eina de l’esport per introduir els joves a la lectura.

📚"La mort a sis vint-i-cinc", de Jordi Cervera

El brutal assassinat de la dona i el fill d'un famós jugador de bàsquet de l’NBA sacseja la vida quotidiana d'una ciutat tranquil·la. El sergent Joan Pons i el seu equip acabaran descobrint, no sense pressions i trampes, una trama pensada al detall durant molts anys. Llibre d’intrigues, que va rebre el Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil el 2009.

Els clubs de lectura contribueixen a despertar la motivació i el plaer de llegir i de compartir històries

Totes aquestes són les recomanacions de llibres de l’Òscar Carreño, la Maria Gajas i en Jaume Centelles. I també de l’Otger, de 10 anys, del club de lectura Umpa Lumpa de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers; de la Tànit i la Naia, que tenen 10 anys i formen part del club de lectura de la Biblioteca Casino de Manresa; la Jana, d’11 anys, del club de lectura de la Llibreria Lectors, al Tren!, de Rubí; la Maria, de 12 anys, del club de lectura de la Biblioteca Can Fabra, i del Fèlix, de 7 anys, del club de lectura de la llibreria El Petit Tresor, de Vic.

Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí