Crit dels joves “No som de vidre, lluitem per la justícia social, per la salut mental i perquè se’ns escolti.

Els hem qualificat de “generació de vidre”, però es reivindiquen com a tot el contrari: com la generació que lluita per la justícia social, per expressar sense por com porten la seva salut mental; i per tenir veu pròpia i reconeguda. Han viscut l’adversitat: l’assetjament escolar, la malaltia d’un pare, el trasllat a un altre entorn per motius econòmics i les lesiones esportives, i senten que per superar-ho és clau verbalitzar-ho, autoconeixement i demanar ajuda. A “L’ofici d’educar” fem tertúlia de joves PRO amb Asier Àlvarez, que estudia 4t d’ESO científic biològic a l’Institut Josep Tapiró, de Reus; Esther Espinosa, estudia 4t d’ESO a l’Institut Escola Daniel Mangrané, de Jesús (Tortosa); Ariadna Martínez, estudia 1r de batxillerat humanístic a l’Institut La Plana, a Vic; Pol Julian, estudia 1r de Traductor intèrpret a la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona, i Noé Santallusia, de 3er d’ESO de l’Institut Joan Solà, de Torrefarrera (al Segrià). I acabarem amb “Com educo”, amb la psicòloga Lara Terradas.

L'Article 

Crit dels joves: “No som de vidre, lluitem per la justícia social, per la salut mental i perquè se’ns escolti.

Els hem qualificat de “generació de vidre”, però es reivindiquen com a tot el contrari: com la generació que lluita per la justícia social, per expressar sense por com porten la seva salut mental; i per tenir veu pròpia i reconeguda. Han viscut l’adversitat: l’assetjament escolar, la malaltia d’un pare, el trasllat a un altre entorn per motius econòmics i les lesiones esportives, i senten que per superar-ho és clau verbalitzar-ho, autoconeixement i demanar ajuda.

Què els preocupa?

L’educació és pública, però fer les PAU, els màsters, els graus o traslladar-se de ciutat per estudiar suposa una gran despesa per a les famílies; i les beques són escasses, es lamenten els joves. I creix el deute estudiantil, perquè treballar i estudiar alhora és molt complicat, reconeixen. I al mateix temps senten l’angoixa i la pressió de treure bona nota, per poder estudiar el que desitgen, guanyar-se la vida amb el que els agradaria i, un dia, arribar a ser autònoms econòmicament.

I les xarxes socials, què?

Reconeixen que les xarxes socials de vegades els fan sentir més sols, que hi perden molt de temps, i que l’única solució és deixar-les, perquè l’autoregulació no és realista. Alerten del grooming, adults que es fan passar per menors a xarxes, i dels mals influencers motivats per la fama i el benefici propi. I ens diuen als pares i mares que no donem un mòbil massa aviat al nostre fill o filla, si pensem que no és prou madur, i així no hauran de posar-hi restriccions. Reconeixen que són esclaus de les xarxes i dels algoritmes, que els enganxen i els controlen, i reivindiquen equilibrar-ho amb temps sense pantalles.

L’oportunitat de fer ràdio

Fent ràdio han après a improvisar, a expressar les seves idees de manera clara i a comunicar-se més bé. L’Esther proposa un programa de cine i sèries; i entrevistar algú que hagi sobreviscut a la guerra, perquè hem de saber la història si no estem condemnats a repetir-la, alerta. L’Asier proposa un programa sobre el complicat món laboral dels joves, i entrevistar l’actor Carlos Cuevas. A l’Ariadna li agradaria fer un programa d’entrevistes i començar per la Juliana Canet. I el Pol proposa un programa d’esports per donar a conèixer jugadors de molta qualitat no tan famosos; i entrevistar el jugador Jude Bellingham o el periodista Ramon Salmurri.

Escolteu el programa a partir de diumenge 🔊 aquí