Alerta dels joves: “Ser feminista entre els nois està molt mal vist”
S’ha sentit poc o gens què pensen els joves dels baixos resultats de l’informe PISA. I tampoc què pensen del cas de La Manada ni del de Dani Alves. O de si estan d’acord que el feminisme ha anat massa lluny, amb el seu suposat gir a la dreta o que controlar la parella és amor. En parlem avui amb la tertúlia de joves PRO, seleccionats del curs del projecte Recerca, Creació i Servei del Departament d’Educació amb “L’ofici d’educar”: Roger Vilaredes, 16 anys, fa batxillerat social a l’Institut Guillem de Berguedà, a Berga; Esther Espinosa, 15 anys, de 4t d’ESO a l’Institut Escola Daniel Mangrané de Tortosa; Asier Àlvarez, 15 anys, de 4t d’ESO científic biològic a l’Institut Josep Tapiró de Reus; Ariadna Martinez, de 15 anys, fa 1r de batxillerat humanístic a l’Institut la Plana, a Vic; i Clèlia Mei, 18 anys, estudia 1er de Dret a la UB. I acabarem amb “Com educo” amb la psicòloga Lara Terradas.
L'Article
Alerta dels joves: “Ser feminista entre els nois està molt mal vist”
S’ha sentit poc o gens què pensen els joves dels baixos resultats de l’informe PISA. I tampoc què pensen del cas de La Manada ni del de Dani Alves. O de si estan d’acord que el feminisme ha anat massa lluny, amb el seu suposat gir a la dreta o que controlar la parella és amor. En parlem avui amb la tertúlia de joves PRO, seleccionats del curs del projecte Recerca, Creació i Servei del Departament d’Educació amb “L’ofici d’educar.
La Manada i el cas Dani Alves
L’augment de les agressions sexuals en grup reconeixen que atemoreix les noies alhora de tornar soles a casa a les nits. Però sobretot els preocupen els comentaris que senten dels nois, que cosifiquen i culpen les noies del que els passa; i alguns consideren uns herois i un exemple els autors de La Manada. Els comentaris a classe cap a les dones i els docents són horribles, asseguren els joves, que afirmen que les manades comencen amb un grup de nens amb actituds masclistes, que venen des de casa. Pel que fa al cas Dani Alves, els joves entenen que és culpable i que s’ha de deixar de jutjar la víctima, amb la falsa creença que moltes de les denúncies de les dones són falses perquè es volen aprofitar dels homes.
El feminisme i el gir a la dreta
Els joves coincideixen que la seva generació és molt més masclista, amb debats a classe molt crispats al parlar de feminisme. De fet, no s’imaginen ni els seus pares dient el que senten d’alguns joves. Asseguren que aquest discurs ve fomentat per les xarxes socials: els fatxatubers, a qui segueixen joves de 15 i 16 anys, ara manipulables, però que d’aquí dos anys podran votar. TikTok és ple de campanyes de partits polítics, reconeix un d’ells, que ha abandonat la xarxa per no deixar-se influenciar. I fins i tot hi ha dones que triomfen amb discursos antifeministes i d’ultradreta, alerta una de les joves. Ser feminista entre els nois està molt mal vist, reconeixen. Si ets feminista i vols la igualtat, ja no ets home, perds la virilitat, perquè hi ha la creença que ser feminista és cosa de dones i de “feminazis” que van contra els homes, asseguren.
Controlar la parella
Els joves han observat que hi ha voluntat de control entre algunes parelles per part dels homes, però també de les dones. Coneixen casos de relacions tòxiques i dependents, com el d’una noia que la parella no la deixava sortir sola de nit, ni tan sols anar sola a la piscina, i segueixen junts. Però els joves coincideixen que controlar no és amor, perquè l’amor s’ha de basar en la confiança i la llibertat. I si és necessari proposen demanar ajuda als professionals i també a la família, per afavorir la salut mental dels joves.
Sobre PISA
Els joves es queixen que fruit dels resultats PISA els hagin etiquetat com els del “baix nivell”. I lamenten la falta de motivació de l’alumnat, que memoritza continguts per vomitar-los i oblidar-ho tot seguit, en un horitzó de precarietat laboral. Reconeixen la baixa comprensió lectora i matemàtica, el desinterès pels estudis d’alguns joves, que alenteix el curs; i la desmotivació dels docents. Els joves reivindiquen començar més tard les classes i fer-les més didàctiques, curtes i amenes; i abaixar ràtios perquè suposa una millor atenció. Demanen recuperar l’autoritat moral dels docents, més vocacionals; i fomentar els graus bàsics, pels que no estan preparats per al sistema educatiu. I proposen més responsabilitat i planificació per part del mateix alumnat i més acompanyament per part de la família.
Podeu escoltar el programa a partir de diumenge 🔊 aquí
Crea tu propia página web con Webador